Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.05.2010 21:56 - Радини вълнения - Сбит преразказ 1
Автор: qnam Категория: Изкуство   
Прочетен: 19351 Коментари: 0 Гласове:
2



По случай утрешния празник

Василена - 6-ти "б"

Училището е, разбира се, 6-то ОУ"Иван Вазов"


Рада Госпожина е високо стройно и хубаво момиче, със светъл поглед и миловидно лице, което забрадката отваря още повече. Тя е останала сираче от дете и от малка живее в къщата на Хаджи Ровоама, която я е приютила. Когато тя се подготвя да стане монахиня в манастира, и се налага да облече черни дрехи. Сега вече девойката е учителка със заплата от хиляда гроша. Но животът и съдбата на всички сирачета - момичета са тежки.

Рада е израсла под строгия поглед на своята покровителка. Хаджи Ровоама, обаче, не мислела, че е възможно да се отнася по-добре със сирачето и не усещала как насилието и ставало непоносимо за Рада, откакто съзнанието и се събудило.

Тези дни Рада се занимава с училището, заради приближаването на годишния изпит. Скоро денят дойде. Девическото училище започва да се пълни с ученички още от сутринта. Всички те са пременени от майките си празнично.  Развълнувани преговарят за последен път уроците си.

Църковната служба свършва и всички се отправят към класните стаи, където ще се проведе изпитът. Училището, празнично украсено, ги очаква, а образите на Киирил и Методий са зад трендафили, росни цветя и клончета от чимшир. Предните столове се запълват от ученичките, а останалите места - от публиката. Остават само няколко стола за още посетители.

Рада нарежда ученичките на чиновете и им дава наставления. Тя чувства, че сто любопитни погледи са втренчени в нея и й става неловко. Когато главната учителка започва речта си, девойката се успокоява и се оглежда смело. Забелязва, че Кириак Стефчов го няма и това я радва. Речта приключва при тържествена тишина. Изпитът започва.Учител Климент казва речта си, а Рада следи отговорите на момичетата с напрежение. В този момент влизат двама посетители - Чорбаджи Мичо и Кириак Стефчов. Рада ги забелязва, но се опитва да се прави, че не вижда Стефчов, който я смущава. Той поздравява с кимване някои хора, но не се здрависва със Соколов, когото поглежда намръщено. Няколко пъти новодошлият измерва със строг поглед Рада от горе до долу. Учителят Климент поканва Михалаки Алафрангата да продължи изпита, но тъй като той отказва, повтаря поканата си към Стефчов. Той, вторият, се съгласява.

Предметът, по който изпитва е българската история, и за начало задава въпрос на момичето. То мълчи, защото се смущава от погледа му и не помни, поради това въпроса. Стефчов го повтаря - отново мълчание. Тогава повиква друга ученичка, задава и на нея въпрос, но тя не го разбира и не отговаря. Публиката също потъва в мълчание...

 

Следва продължение...

http://www.pgo-pz.com/rad_v.JPG


 

 




Гласувай:
2



Следващ постинг
Предишен постинг

Няма коментари
Търсене

За този блог
Автор: qnam
Категория: Поезия
Прочетен: 377772
Постинги: 300
Коментари: 114
Гласове: 398
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930