Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
19.03.2010 11:38 - Опасностите! 11.09! - 1
Автор: qnam Категория: Лични дневници   
Прочетен: 660 Коментари: 1 Гласове:
-1

Последна промяна: 19.03.2010 11:40


      11.09.2009г.

Днес си зададох въпроса кой е по-опасен: фундаментално религиозният тероризъм или “държавноовладеният” тероризъм? Повод за тези редове също стана не само темата на Валери Рибаров във форума, но и навършващите се 31 години от смъртта на писателя Георги Марков, дисидент, преследван от интернационалните комунистически служби във времето на Народна Република България, срещу когото бе изстреляна чрез сачма отрова – рицин на 07.09.1978г. в бедрото и така благодарение на “скритата” тогава намеса на Държавна скигурност той умира на днешната дата 1978г., в Лондон – болница “Сейнт Джеймс” от отравяне на кръвта.

Всичко което се случи на Празника на Ню Йорк – 11.09. 2001г. /действителните събития едва ли се припокриват с версията за “камикадзетата” на Бен Ладен, но това е предмет на друга публикация/, идва при нас със сухите факти на статистиката - 2986 загинали  души, включително и 19 атентатори в атаките, при които във всяка от двете кули на Световния търговски център – Ню Йорк, се блъска по един самолет, отвлечен от терористи. Предизвиканият от сблъсъците пожар причинява рухването и на двете кули в рамките на следващите два часа. Зрелищното и страховито представяне на действителния ужас по време на атаките /имаше и врязал се самолет в Пентагона/ до такава степен обърка света, а медиите, нечовешки, свикнали да отразяват отзвука от подобни световни новини, бяха на гребена на вълната.

За разлика от днешния век, когато информацията, рекламата и главоломното придвижване на събитията в глобалното село, в далечната 1978 год., която дата можем да приемем за предвестник на падането на “желязната завеса”, държавноовладеният тероризъм правеше своите удари “на тъмно”, като дори трохи от събитията не излизаха на показ пред източноевропееца, живеещ зад Берлинската стена. Подобен драстичен случай, но вече от световна величина беше замесването на България и дискредитирането и пред света с атентата срещу Папа Йоан – Павел Втори, от друга страна напълно скалъпен от портивниковите тайни служби тогава. По подобен начин, за заложници на нечии хищнически интереси се нарочваха граждани на Либия - Меграхи, непризнатата чеченска република Ичкерия - Шамил Басаев, а политиката в областта на тероризма, клишетата, с които медиите ни бомбардират може би са на път да разрушат образа на един все по-цивилизоващ се, развиващ се свят, който след отмирането на "студената война" се лута по  пътя на  своето възобновяване, репродукция и устойчиво развитие в примера на хуманистите от миналия и настоящия век.

Но да се върнем на темата за Марков, който е един от авторите на сценария на първите серии от популярния сериал „На всеки километър“, като създава образа на умния полицай Велински. Целия си творчески път Георги Марков /под псевдоним за разработване от ПГУ – “Скитник”/ изминава в непрекъснат труд на попрището на духовната нива – първите романи -   Цезиева нощ - приключенски роман 1957, Победителите на Аякс - научнофантастичен роман 1959г. са последвани от новели, разкази, комедии, пиеси, есета и сборници разкази. Но острото му перо бива изведено на показ  чрез Радио – Свободна Европа и Дойче Веле, където сътрудничи чрез свои публикации – “Задочни репортажи от България” и др.

Личността му дотолкова е представлявала заплаха за държавата ни от Брежнево време, че дори и днес, близо 19 год. след публикуването на информация, във в-к Литературен фронт, от която става ясно, че през януари 1990 г., ген. Владимир Тодоров (началник на Първо главно управление на ДС) унищожил съществуващо досие на ДС за писателя Георги Марков в няколко тома, на последвалия съдебен процес срещу него това така и не е доказано, все още не са установени нито поръчителят, нито действително “разтворилият” чадърът извършител…

Ни най-малко не омаловажавам значението и влиянието на световния тероризъм върху най-новата история на глобализиращото се човечеството, но пак се питам

 Опасният е …?”



Тагове:   опасностите,


Гласувай:
0



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - Справка за световния тероризъм е ...
19.03.2010 14:07
Справка за световния тероризъм е филма на Майкъл Мур- Фаренхайт 911! Не вярвах ама май има хора които вярват в дядо Коледа! Бин Ладен,бизнесмен създаден от ЦРУ и МОСАД,притежава 7 процента от икономиката на САЩ! А относно това че той е взривил СТЦ - и тъпите американци вече знаят че не е АЛКАЙДА! Колко пък е спечелила фамилията БУШ и други членове на ложата "ЧЕРЕП и КОСТИ"- пак в същия филм!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: qnam
Категория: Поезия
Прочетен: 378550
Постинги: 300
Коментари: 114
Гласове: 398
Календар
«  Април, 2024  
ПВСЧПСН
1234567
891011121314
15161718192021
22232425262728
2930